کبک پرندهای است اگر شرایط مطلوبی برای گله مادر فراهم باشد میتوان از آن به راحتی نگهداری کرد و پرورش داد. به طوری که هر کبکداری پس از چند دوره کوتاهمدت که به تولید انبوه رسیده است، سود نسبتا قابل توجهی را کسب کرده است. در این مطلب با یکی از برترین روش های آموزش پرورش جوجه کبک آشنا میشویم. افرادی که قصد وارد شدن به این حرفه را دارند، با خواندن این مطلب با ترفندها و موارد بسیار مهمی که یک پرورش دهنده باید رعایت کند، آشنا خواهند شد.
مرسومترین روش در پرورش کبک جوجهکشی آن است اما میتوان برای خرید جوجه یک روزه نیز اقدام کرد. جوجه کشی از این پرنده یا خرید جوجههای یک روزه کبک است. نکته مهمی که نباید فراموش کنید این است که جوجهکشی یا خرید جوجههای یک روزه کبک با تعداد بالا، کار عاقلانهای نیست. مخصوصا زمانی که برنامه دقیقی برای انجام این کار نداشته باشید. در واقع افرادی که به تازگی وارد این کار شدهاند و تجربه خاصی در این باره ندارند باید در شروع کار هدفگذاری کنند و به خوبی آموزش ببینند.
پارامترهایی که باید پیش از ورود جوجه کبک به سالن پرورش اجرا شوند
هر پرورشدهندهای باید محصولات خود را قبل از شروع کار هدفگذاری و بازاریابی کند تا بتواند با بکار بردن تکنیکهای مدیریتی مناسب به حرفه خود ادامه دهد. بهتر است که کار خود را با خرید جوجههای یک روزه و با تعداد محدود شروع کنید. در این بخش نکات و مواردی که یک کبکدار باید قبل از خرید جوجه و انتقال آنها به سالن پرورش رعایت کند را برای شما شرح دادهایم:
- ضد عفونی کردن محل پرورش پیش از ورود جوجهها
- مجهز کردن سالن پرورش به دستگاههای تهویه مناسب
- خرید سیستمهای روطوبت ساز و یا تجهیز سالن به مه پاش
- خرید هیتر برای تامین گرمای لازم در هفته اول
- تهیه آبخوری و دانخوریهای استاندارد برای کبکها
- تهیه خوراک مورد نیاز جوجه کبکها که شامل جیره آغازین و جیره رشد میشود
- جیرههای غذایی در انبارهایی فاقد رطوبت که از قبل ضدعفونی شدهاند ذخیره شود
- بسترسازی مناسبی که در قفس انجام شده باشد میتواند بازدهی مالی خوبی داشته باشد

بیشتر بخوانید: پرورش کبک در ایران
نکات مهم پس از انتقال جوجهها به سالن
وقتی جوجهها به سالن پرورش انتقال داده شدند، مهمترین نکته تامین حرارت لازم در داخل سالنهای پرورشی است. این حرارت با کمک هیترها و یا لامپهای حرارتی انجام میشود. میزان دما در هفته اول و بعد از ورود جوجهها به سالن باید از 32 تا 35 درجه سانتیگراد باشد. این میزان در هفتههای بعدی به مقدار 3 درجه سانتیگراد و در طول سه هفته کاسته میشود و تا زمانی ادامه دارد که دمای سالن به 22 تا 25 درجه سانتیگراد برسد.
از دیگر موارد مهم در آموزش پرورش جوجه کبک تامین رطوبت مورد نیاز برای جوجه کبکها در سالن پرورش است. رطوبتی که یک جوجه کبک به آن نیاز دارد، به شرطی تامین میشود که مقدار آن در داخل سالن بین 60 الی 70 درصد باشد. در غیر این صورت هوای خشک درون سالن به مخاط مجاری تنفسی آنها آسیب خواهد رساند. همچنین به این دو نکته مهم پس از انتقال جوجهها به سالن دقت کنید:
- جوجه کبکها کوچک هستند و فضای کمی را اشغال میکنند. پس بهتر است از لامپهای حرارتی استفاده شود که از نظر اقتصادی نیز مقرون بهصرفه باشد
- به مقدار دما و رطوبت داخل سالن دقت بسیاری داشته باشید. مخصوصا در هفتههای اول چون بالا و پایین رفتن میزان دما یا رطوبت در سالن پرورش میتواند جوجهها را به بیماریهای تنفسی و اختلالات عصبی مبتلا کند

بیشتر بخوانید: سود پرورش کبک + [ نکات مهم در سوددهی پرورش کبک ]
تغذیه جوجه کبکها
از موارد مهم در آموزش پرورش جوجه کبک تغذیه آنها است. جوجه کبک برای رشد مناسب به جذب منابع مهم غذایی مانند پروتئین، فسفر، فیبر، چربی و کلسیم دارند که مهمترین آنها پروتئین خام است. پروتئین مورد نیاز در روزهای اول به میزان 38 درصد برای هر جوجه کبک تعیین شده است که باید حتما در اختیارش قرار بگیرد. به تدریج در هفتههای بعدی از این مقدار کاسته خواهد شد.
جوجه کبکها 300 کیلوکالری انرژی نیاز دارند. این انرژی باید در جیره ابتدایی آنها گنجانده شده باشد. مقدار جیره غذایی هر جوجه کبک در دوره اول پرورشی 33 گرم در روز است و مهمترین منابع غذایی که میتواند نیازهای بدن آنها را تامین کند، عبارتند از ذرت، سویا، پودر صدف، نمک، انواع ویتامینها و روغن ذرت. بهتر است که جیره آغازین را در داخل دانخوریهای کمعمق بریزید تا جوجهها به راحتی بتوانند از آن تغذیه کنند.
برنامه نوری و اکسیژن مورد نیاز جوجه کبک
در آموزش پرورش جوجه کبک باید به برنامه نوری و اکسیژن مورد نیاز آنها توجه شود. بهتر است در چند روز اول برنامه نوری جوجه کبکها را 24 ساعته برقرار کنید و کمترین زمان خاموشی برای آنها نیمساعته باشد؛ آن هم قبل از غروب آفتاب که سالن کمی تاریک میشود. کم کم ساعت خاموشی را بیشتر کنید تا آنها به 12 الی 14 ساعت خاموشی در طول شبانهروز عادت کنند. پیش از خاموشی باید جوجه کبکها به اندازه کافی تغذیه کرده و آب خورده باشند.
هر پرورش دهندهای باید بداند که تامین اکسیژن برای جوجه کبکها و اقدام برای دفع گاز دی اکسید کربن حاصل از مدفوع در پرورش این جوجه بسیار مهم است. در غیر این صورت مکانیزم دفاعی جوجه کبکها تحت تاثیر هوای آلوده بستر قرار میگیرد و امکان بروز انواع بیماریهای تنفسی، عدم رشد، سرعت شیوع بیماری، فعال شدن میکروارگانیسمهای بیماریزا در کف بستر و سایر مشکلات وجود خواهد داشت. اگر این مشکلات سازماندهی نشوند، ممکن است به مرگ این جوجهها منتهی شود.

بیشتر بخوانید: پرورش کبک گوشتی
خرید قفس مناسب؛ از مهمترین نکات در پرورش جوجه کبک
موارد مهمی در آموزش پرورش جوجه کبک وجود دارد که پیش از یادگیری این نکات نباید اقدام به پرورش جوجه کبکها کنید. برای مثال، جوجه کبکها را باید در قفسها مناسب نگهداری کنید که به آنها آسیب نرساند. همچنین این قفسها بستر خیس را حذف میکنند و مانع تماس پرنده با فضولات میشوند.
نگهداری جوجه کبک در این قفسها مزایای دیگری مانند تلفات کمتر و جمعآوری راحتتر تخمهای سالم در مخزن مخصوص نیز دارد. شما میتوانید برای خرید یک قفس مناسب و حرفهای برای پرورش جوجه کبکها به سایت پرآور مراجعه کنید تا بتوانید بهترین قفسها را به راحتی و با قیمت مناسبی خریداری کنید.
سوالات متداول
میزان دما در هفته اول و بعد از ورود جوجهها به سالن باید از 32 تا 35 درجه سانتیگراد باشد. این میزان در هفتههای بعدی به مقدار 3 درجه سانتیگراد و در طول سه هفته کاسته میشود و تا زمانی ادامه دارد که دمای سالن به 22 تا 25 درجه سانتیگراد برسد. بین 60 الی 70 درصد پروتئین، فسفر، فیبر، چربی و کلسیم پس از انتقال جوجهها به سالن چه نکاتی را باید رعایت کرد؟
مقدار رطوبت مورد نیاز در هنگام پرورش جوجه کبک چقدر است؟
تغذیه جوجه کبکها چیست؟