بیماری رایج پرورش مرغ

بیماری های رایج در پرورش مرغ + راه کارهای درمانی

5/5 - (1 امتیاز)

راه های مقابله و پیشگیری از شیوع بیماری ها در پرورش مرغ چیست ؟!
استفاده از قفس چه نقشی در جلوگیری از ابتلا به بیماری ها دارد ؟!
بیماری های مهم در پرورش مرغ کدامند و چطور میتوان آن ها را درمان کرد ؟!
اگر به دنبال پاسخ پرسش های فوق هستید تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید…

بیماری های رایج در پرورش مرغ

صنعت پرورش مرغ به عنوان یکی از صنایع کلیدی برای کشور مطرح بوده که همواره بحث بیماری های رایج در این صنعت از موارد حیاتی و مهم در این فعالیت اقتصادی به شمار می آید؛ در صورتیکه بیماری ها به موقع و درست تشخیص داده نشوند، منجر به کشتار گله خواهند شد و این یعنی بی نتیجه ماندن تمام زحمات صاحب مرغداری و همچنین زیان های مالی متعدد.

بیماری های رایج در پرورش مرغ می توانند به طرق مختلف منتقل و گسترش یابند مانند انتقال از طریق هوا، آب، حشرات و بسیاری موارد دیگر…

در صورتیکه محل نگهداری مرغ ها به خوبی ضدعفونی و تمیز نشده باشد، میتواند باعث ایجاد عفونت شود.

ضدعفونی سالن پرورش مرغ
ضدعفونی سالن پرورش مرغ

بیماری هایی نظیر اسهال سفید، سالمونلا و مایکوپلاسما می توانند از مرغ ماده آلوده به جنین منتقل شوند، همچنین بسیاری از بیماری های تنفسی نیز می باشند که از طریق گسترش میکروب ها با عطسه یا سرفه به پرندگان منتقل می گردند.

به طور کلی همه افراد و کارکنانی که با مرغ ها در ارتباط هستند و همچنین وسایل و تجهیزات مورد استفاده در مرغداری ها بایستی کاملا تمیز و ضدعفونی شده باشند، چرا که عفونت بوسیله افراد و تجهیزات آلوده قابل انتقال می باشند، گفتنی است که حشراتی مثل پشه، مگس و جوندگانی مانند موش و هم چنین سگ و گربه ها نیز می توانند عامل انتقال بیماری ها باشند.

حتما بخوانید : مزایای پرورش مرغ در قفس های صنعتی چیست و چه ارتباطی با کنترل بیماریها دارد؟!

معرفی تعدادی از بیماری های رایج در پرورش مرغ

پیشگیری از بروز بیماری های رایج در پرورش مرغ که گریبان گیر بسیاری از پرورش دهندگان است، نیازمند رعایت استانداردها و مقررات بهداشتی می باشد که یکی از مهم ترین آن ها بحث ضدعفونی است.

ضدعفونی تجهیزات و فضای نگهداری، توجه به بهداشت محیط، هوای در جریان و همچنین آب و غذای مورد استفاده، همگی از عواملی هستند که در موفقیت پرورش تاثیر گذار می باشند.

همچنین استفاده از تجهیزات استاندارد مانند قفس هایی که جنس آنها ضدزنگ می باشد و ضد عفونی کردن آنها بسیار راحت است، می تواند نقش مهمی در جلوگیری از انتقال بیماری ها داشته باشد.

نمونه ای از قفس های استاندارد برای پرورش مرغ تخمگذار و گوشتی

جنس تمام قفس اعم از کلاف، دانخوری، سینی جمع آوری فضولات و…باید از جنس گالوانیزه گرم کششی و ضد زنگ باشد تا از بروز بیماری ها جلوگیری گردد…

حتما بخوانید : مشخصات و قیمت قفس های استاندارد و ضدزنگ پرورش مرغ تخمگذار و گوشتی

1) بیماری بوتولیسم

از بیماری های رایج در پرورش مرغ، بوتولیسم است… اگر مشاهده کردید که جوجه ها به شدت دچار لرزش شده اند، احتمال ابتلا به بوتولیسم مطرح می شود.

این لرزش می تواند تا فلج کامل بدن پرنده نیز پیش رود و یک بیماری جدی به شمار می آید، استفاده از ضدعفونی کننده مخصوص برای درمان پیشنهاد می گردد، نگهداری مرغ ها در محیطی تمیز و به دور از لاشه های پرندگان، احتمال ابتلا به این بیماری را کاهش می دهد.

2) آبله پرندگان

آبله پرندگان که از علایم آن می توان به ایجاد لکه های سفید رنگ روی پوست جوجه، زخم روی تاج و زخم های سفید در گلو یا دهان اشاره کرد، از دیگر بیماری های رایج در پرورش مرغ به شمار می آید.

این بیماری ویروسی میتواند از طریق هوا، پشه ها و جوجه های آلوده منتقل گردد که با تشخیص درست و به موقع، احتمال زنده ماندن مرغ ها افزایش می یابد.

شایان ذکر است واکسیناسیون پرندگان در برابر این بیماری نیز امکانپذیر می باشد، برای پیشگیری از بروز آبله پرندگان، مایه کوبی و ضدعفونی کردن محل نگهداری مرغ ها و استفاده از نور خورشید برای از بین بردن عامل بیماری پیشنهاد می گردد.

3) بیماری نیوکاسل

بیماری نیوکاسل را میتوان یکی از مهم ترین بیماری های رایج در پرورش مرغ عنوان نمود، که نام آن برگرفته از محلی است؛ که نخستین بار این بیماری در آن جا مشاهده گردید، یعنی شهر نیوکاسل؛ این بیماری به وسیله سیستم تنفسی ظاهر می گردد.

از نشانه های بارز بیماری نیوکاسل می توان به تیره شدن چشم، ترشحات بینی، مشکلات تنفسی و توقف در تخم گذاری اشاره کرد. علاوه بر این موارد فلج شدن پاها، بال ها و پیچیده شدن گردن نیز مشاهده می گردد.

این بیماری ویروسی به شدت واگیردار بوده و سویه های مختلفی دارد که از طریق هوا، وسایل آلوده و پرندگان وحشی منتشر می گردد.

برای پیشگیری; رعایت نکات بهداشتی، عدم نگهداری جوجه ها با مرغ های مسن، ضدعفونی وسایل، از بین بردن لاشه های پرندگان مرده به دلیل بیماری و همچنین واکسیناسیون به موقع پیشنهاد می گردد.

بیماری های رایج پرورش مرغ

حتما بخوانید : آموزش پرورش مرغ بومی از 0 تا 100

4) بیماری وبای مرغ

اگر در پرندگان مواردی مثل اسهال سبز یا زرد رنگ، تلاش برای نفس کشیدن، تیره شدن ناحیه سر و درد ناگهانی مفاصل مشاهده شود احتمال بروز بیماری وبای مرغ زیاد است که یکی دیگر از بیماری های رایج در پرورش مرغ می باشد و درمان قطعی برای آن وجود ندارد.

نکته : در صورت زنده ماندن، پرنده همواره حامل این بیماری خواهد بود؛ لذا بهتر است سر آن ها بریده و لاشه آن ها نیز نابود شود و برای جوجه ها از واکسن جهت پیشگیری از ابتلا به این بیماری استفاده گردد.

5) بیماری برفک

برفک یکی دیگر از بیماری هایی به شمار می آید که ممکن است پرورش دهندگان مرغ با آن رو به رو شوند، در این بیماری لکه های سفید رنگی بین گردن و بدن مرغ به وجود می آید و پرهای پرنده نیز آسیب می بینند.

این بیماری قارچی واکسن ندارد و درمان آن از طریق استفاده از داروی ضد قارچ مخصوص، امکانپذیر می باشد، توجه داشته باشید که حتما ظرف آب پرنده تمیز باشد و از غذای آلوده استفاده نگردد.

6) بیماری برونشیت عفونی

برونشیت عفونی یکی از بیماری های رایج در پرورش مرغ است که علایم آن خر و پف، سرفه، عطسه، ترشح بینی و چشم، توقف تخم گذاری و… می باشد.

برونشیت جزء بیماریهای ویروسی و عفونی می باشد که از طریق هوا سریعا منتقل می گردد، به همین دلیل بایستی فورا برای درمان اقدام نمود، به منظور توقف این بیماری واکسنی تولید شده است که می توان از آن استفاده نمود.

7) بیماری آنفولانزای مرغی

بیماری آنفولانزای مرغی که با نام آنفولانزای پرندگان نیز شناخته می شود، نوعی بیماری قابل انتقال به انسان می باشد. این بیماری یکی از بیماری های رایج در پرورش مرغ است که عموما در فصل سرما شیوع پیدا می کند.

از علایم این بیماری می توان به توقف تخم گذاری، مشکلات تنفسی، اسهال، تورم در صورت جوجه، تغییر رنگ تاج و گاهی بروز لکه های قرمز پررنگ روی پا و تاج اشاره نمود.

تاکنون واکسنی برای این بیماری تولید نشده و پرندگان پس از ابتلا لازم است، کشته شوند و لاشه آن ها نابود گردد و محل نگهداری آن ها نیز می بایست کاملا پاکسازی شود.

بیماری های رایج در پرورش مرغ
بیماری های رایج در پرورش مرغ

8) بیماری مارک

بیماری مارک عموما در پرندگان جوانی مشاهده می شود که زیر 20 هفته سن دارند، در این بیماری در داخل و خارج بدن جوجه های مبتلا، تومورهایی قابل مشاهده می باشد، همچنین عنبیه این مرغ ها، خاکستری رنگ شده و به نور پاسخ نمی دهند و نهایتا فلج می شوند.

عامل انتقال این بیماری، ویروس می باشد… البته واکسنی برای پیشگیری از این بیماری موجود است و بهتر است جوجه های مبتلا به بیماری مارک را از بین برد.

50 پاسخ

  1. سلام بنظر شما احداث مرغداری واقعا به صرفه هست؟و ایا پرورش سایر پرندگان گوشتی مثل شترمرغ و بلدرچین بهتر از پرورش مرغ هست یا نه؟و اگه پیشنهادی دیگه ای دارین لطفا بفرمایین.

    1. سلام دوست عزیز
      سوال شما کلی هست و میزان سودآوری بستگی به شرایط شما داره. برای مثال در سرمایه گذاری های بالا احداث مرغداری صنعتی سودآوری بسیار مناسبی داره، در سرمایه گذاری های پایین تر پرورش مرغ بومی و پرورش بلدرچین پیشنهاد میشه…
      بررسی بفرمایید، سوالی بود در خدمتتون هستیم.
      همچنین جهت مشاوره برای راه اندازی و تجهیز سالن پرورش مرغ یا بلدرچین میتونید با کارشناسان ما در ارتباط باشید :
      05144417200

  2. سلام من چند تا جوجه محلی دارم که امروز متوجه شدم یکیش پرهاش شله و قسمت دمش خیلی دل دل میکنه انگار تند تند نفس میکشه ولی دهنش بسته وعادیه دونه هم میخوره میخواستم ببینم چشه باید از بقیه جداش کنم؟

  3. سلام خسته نباشیدشوهرمن توی مرغداری کارمیکنه ودستاش براثرآلودگی مرغهادستاش عفونت کرده برای درمان چه پیشنهادی میکنید؟لطفاراهنمایی کنید چون هم درد داره وهم دستاش داره خراب میشه

  4. سلام من جوجه دارم بعد این جوجه وقتی غذا میخوره همه چیش خوبه ولی وقتی صب بیدار میشه شکمش خالی و بعد میبنیم دلش دوباره باد کرده از چیه آخه چیزیم ندادم بهش که دلش پر باشه ؟ و بوی بدی هم میده

  5. سلام چندین مرغ خانگی دارم مدتی قبل یکی از مرغ ها دوتا پایش را دراز کرده بود داشت جان می داد او را سربریدیم امروز باز یکی دیگر از آنها به همان شکل شده بود آیا بیماری خاصی دارد چکار باید کردلطفا مرا راهنمایی بفرمایید.
    ممنون میشوم اگر جواب را ایمیل کیند

    1. سلام دچار بیماری نیوکاسل شده اند ،پرنده را جدا نگهداری کرده و پرنده ها دیگر را در محلی دیگر و کاملا ضدعفونی شده نگهداری کنید
      با احترام.

      1. سلام از من هم یک مرد شخ مانده بود و دیگر عم ضعیفه ایا اینهارا بفروشم یا جو میشوند و اگر جدا کنیم از دیگرا چی قسم بدانیم کدامش بعد میمیره معلوم شود که باز محل شان تبدیل کنیم اگر ضد عفونی کنیم بهتر میشوند.
        و آیا اگر بکشیم بپزیم در حالت مریضی خوردن مشکل ندارد.
        تشکر اگر‌جواب بدهید

  6. سلام مرغای من چند روزی هست که بیحالن وکز میکنن غذا کم میخورن وبه نظرمروی بینی و نوکشون ترشح دارن چشماشون رو هم میبندن چکار کنم جوجه ها اصلا وزن نمیگیرن ممنون از شما

    1. سلام دان مخصوص مرغ تخمگذار را تهیه کنید تغذیه در رشد و وزن پرنده نقش مهمی دارد ، برای ترشحات بینی با استفاده از آب نمک و انبرک می توانید حفره بینی و سینوس ها را از ترشحات پاک کنید . البته در برخی از مواقع برای این کار نیاز به بیهوشی کامل می باشد . که بهتر است به دامپزشکی محل سکونت خود مراجعه کنید
      با احترام.

  7. سلام مرغ من قسمت پشتش از زیر بین پاها شدید باد کرده به صورتی که انگار میخواد بترکه دلیلش چی میتونه باشه
    گفتن شاید تخم گیر کرده ولی دست انداختم داخلش هیچی نبود
    ممنون میشم کمک کنید

  8. سلام، من یه مرغ دارم (دوتا بودن یکیش همون اولا مرد نمی دونم چرا) تقریبا دوسال تنهاست ولی ما سعی کردیم اغلب هر روز آزادش کنیم و رسیدگی کنیم….
    ولی الان یه جفت قرقاول خریدیم مرغم میخواد بزنتشون، الان که ت
    قفس ها رو از هم جدا کردیم هی صدا می ده سرمونو درد آوورده، دلیلش چیه اینقدر سر و صدا می ده؟

  9. سلام خسته نباشید یکی از مرغهای من سر وگردنش می پیچد و بعد از چند دقیقه خوب وتاجش هم تیره شده وکم غذا شده چه دارویی بدم راهنمایی می خام

  10. با سلام
    من ۲۲ تا مرغ محلی دارم که روزی ۷ الی ۸ تا تخم مرغ میزارن
    همشون سرحال هستن اما امروز یکیشون تاجش تیره شده و کسل هم هست چه دارویی براش استفاده کنم.

  11. سلام مرغم دو روز پیش کور شد و به همین دلیل نمیتونه غذا بخور بعضی موقع ها چشاشو می‌بنده و بعضی مواقع یک چشش باز و آونگی بستس چی کار کنم لطفاً راه درمان رو بگید دسترسی به دامپزشک هم ندارم
    سن : دو ماه دیگه تخم می‌زار
    نژاد : رسمی کاکل داره
    تغذیه : گندم _ دان پارس_ باقی مانده غذا

    1. سلام خسته نباشید یکی از مرغهای من سر وگردنش می پیچد و بعد از چند دقیقه خوب وتاجش هم تیره شده وکم غذا شده چه دارویی بدم راهنمایی می خام

  12. سلام
    من ۳تا مرغ دارم که یکیشون شروع کرده مدفوع خودش واونایب دیگه رو مبخوره هر کاری بگی کردم اون دو تا هم دارن یاد میگیرن.ممنون.راهکتر دارید

    1. سلام علت این امر کمبود ویتامین و تغذیه نامناسب هست و یکی دیگه از دلایلش هم میتونه دادن سبوس گندم خالی به مرغ باشه. با احترام

  13. سلام مرغی دارم اولا”نوک آن کج است خوب بهم نمیچسبد دوما” احساس مینکم بیحال است موقه راه رفتن سرشرا کج گرفته راه میرودلطفا”راهنمایی کنید

  14. سلام. من چند دفعه خروس لاری داشتم اما یه دفعه دیدم خروسم کسل شده بعد یکی دو روز نمیتونه راه بره بالاخره میمیره . بعضی هاشون اسهال سبز پر رنگ دشتند میشه راهنمایی کنید چطور میتونم پیشگیری یا درمان کنم

  15. باسلام من سه عدد مرغ محلی دارم یکی از آن ها هنگام راه رفتن یا دویدن ناگهان سر وگردن خود را پایین می آورد وبه سمت عقب حرکت می کند بعد از چند لحظه دوباره به حالت عادی باز می گردد وضعیت جسمانی وظاهری وهمچنین تغذیه او خوب است آیا بیماری خاصی دارد ؟

  16. سلام من یه مرغ کاسرک دارم امروز صبح
    یه دفعه اصلا نمیتونه راه بره وخس خس هم میکنه اینو از اونا دیگه جدا کردم الان باید چکار کنم

    1. سلام من یه مرغ دارم البته صنعتیه و خس خس زیاد میکنه بی حاله غذا نمیخوره شل شده اسهاله میشه جوابمو بدین؟

    1. سلام دوست عزیز
      اگه مرغ آبریزش بینی و خس خس کردن داره میتونین از قرص تتراسایکلین یا شربت برم هگزین، مخلوط پودر اکسی و شربت نئومایسین تا یک هفته استفاده کنید. البته بهتره هر دارویی رو با تجویز دامپزشک استفاده کنید.
      با احترام

  17. با سلام
    من سه عدد مرغ محلی خریدم آوردمشون خونه، الان نگاه میکنم میببنم آبریزش بینی و خس خس میکنن ولی سرحالن غذا هم خوب میخورن
    الان باید چیکار کنم
    دارو چی استفاده کنم
    لطفا راهنمایی بفرمایید

    1. میتونید از قرص تترا سایکلین یا شربت برم هگزین و مخلوط پودر اکسی و شربت نئومایسین استفاده کنید تا یک هفته

  18. سلام خسته نباشید میشه همه این واکسن هارو تزریق کنین که در آینده با اینجور بیماری ها روبرو نشویم یا راه حل بهتری دارید؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

سبد خرید0
سبد خرید خالی است
0

پیام آرش کرمانی بنیانگذار گروه صنعتی پرآور

این پیام تقدیم به شما عزیزان دوست داشتنی که احتمالا در سنین 18 تا 35 سال بسر می برید و به نحوی علاقمند به پرورش طیور و یا علاقمند به راه اندازی کسب و کار شخصی خودتان هستید. بنده آرش کرمانی به عنوان مدرس و مشاور هزاران نفر و با سابقه بسیار زیاد در مدیریت بیزینس های موفق ، دو عامل بسیار مهم موفقیت و شکست تمام انسان های امروزی را کشف، و بصورت یک فایل صوتی کوتاه تقدیم شما میکنم. میزان توجه شما به این فایل، آینده و سرنوشت شمارو بصورت تضمینی رقم خواهد زد، پیشنهاد میکنم قبل از هر اقدام فیزیکی و یا یادگیری مهارت جدید،به گفته های این فایل توجه کنید.
0:00 / 0:00
اصلی ترین دلایل موفقیت و شکست