پرورش مرغ تخمگذار

آموزش پرورش مرغ تخمگذار با بهترین راهکارها

4/5 - (3 امتیاز)

امروزه یکی از سودآورترین کسب و کارها در زمینه پرورش طیور، پرورش مرغ تخمگذار و بهره‌مندی از سود حاصل از فروش تخم‌گذاری آنها می‌باشد. تخم‌مرغ از جمله مواد غذایی است که در سبد غذایی بیشتر خانواده‌ها در تمام سطوح اقتصادی وجود دارد و همیشه دارای بازار بسیار مناسب و پایداری است.

با گران شدن تخم مرغ در طی روزهای اخیر پرورش‌دهندگان مرغ به تولید هرچه بیشتر تخم مرغ متمایل شده اند. جالب است بدانید؛ که پرورش دهندگان می توانند با استفاده از راهکارهای مناسب تخم‌گذاری مرغ ها را افزایش دهند.

در این مقاله سعی در ارائه بهترین روش‌ها برای آموزش پرورش مرغ تخم‌گذار و راهکارهایی جهت افزایش بازدهی آنها داریم. در ضمن خواندن محتوای آموزش پرورش مرغ تخمگذار 6 دقیقه زمان لازم دارد.

پرورش مرغ‌ تخمگذار با راهکارهای جدید

پرورش مرغ تخم‌گذار به روش صنعتی یعنی؛ پرورش با کمک سیستم قفس یا با کمک مرغ هایی که از نژاد بهتری هستند می تواند منجر به افزایش تولید تخم مرغ شود. به علاوه تخم مرغ های تولید شده از این سیستم از کیفیت بسیار بالاتری برخوردار هستند.

دستیابی به حداکثر تخم مرغ تولیدی نیازمند فراهم کردن تمام احتیاجات مرغ به‌ویژه نیازهای محیطی و تغذیه‌ای آن است. همانطور که میدانید در حالت طبیعی هر مرغ توانایی گذاشتن یک تخم در طول روز را دارد؛ اما با تغذیه صحیح و یا پرورش آنها به صورت صنعتی می‌توان میزان تولید آنها را به حداکثر رساند.

با کسب اطلاع کامل از عوامل خارجی و داخلی در خصوص پرورش مرغ تخمگذار می توان بر فرایند بازدهی مرغ ها تاثیر مستقیم گذاشت. تعدادی از این عوامل عبارت‌اند: از نور کافی، فضای مناسب، تغذیه، سیستم قفس و ……

حتما بخوانید : تکنیک های ویژه برای افزایش تخمگذاری مرغ

پرورش مرغ تخمگذار با کمک جیره مناسب

پرورش مرغ تخمگذار
پرورش مرغ تخمگذار

پرورش‌دهندگان مرغ تخمگذار باید این اصل را در نظر داشته باشند؛ که تغذیه مرغ تخم‌گذار با مرغ گوشتی تفاوت دارد. برای پرورش مرغ تخم‌گذار شما باید یک برنامه علمی و دقیق جهت تغذیه‌ی آنها داشته باشید. چرا که غذای مرغ باید متشکل از انواع مواد مورد نیاز برای تخم گذاری باشد.

جالب است بدانید؛ که مرغ تخم‌گذار برای داشتن یک عملکرد بهینه در دوره تخم‌گذاری خود به مواد خاص همراه با داروهای تخصصی و منظم احتیاج دارد. اگر این مواد غذایی در جیره به شکل صحیح به مرغ نرسد باعث مشکلات فراوانی می‌شود. مشکلاتی چون:

  1. کاهش تخم‌گذاری
  2. شکل ناموزون تخم‌مرغ
  3. پوسته‌ی ضعیف تخم‌مرغ
  4. تخم‌مرغ‌های کوچک و…

علاوه بر این، مصرف بیش از حد یا قوی بودن بیش از اندازه دان مرغ تخم‌گذار سبب بروز مشکلات دیگری همچون؛ تخم‌مرغ‌های بزرگ، تخم‌مرغ دو زرده، نسبت نامتقارن زرده به سفیده و…. می‌گردد. پس تغذیه متعادل از مهمترین امور در پرورش مرغ تخمگذار است.

مواد مغذی لازم برای پرورش مرغ تخمگذار

پرورش مرغ تخمگذار
پرورش مرغ تخمگذار

دان مصرفی مرغ تخمگذار علاوه بر سالم و تازه بودن باید دارای مجموعه ای از مواد مغذی باشند؛ که به آن اشاره خواهیم کرد.

کربوهیدرات‌ها :

غلات‌ها مثل گندم، جو، ذرت، برنج، ارزن، سبوس گندم، سبوس برنج و… غنی از کربوهیدرات‌ها هستند. منابع کربوهیدرات بزرگ‌ترین بخش جیره غذایی مرغ تخم‌گذار را تشکیل می‌دهد.

حتما بخوانید: چرا مرغ ها تخم مرغ های خود را می‌شکنند؟

چربی‌ها :

در برنامه‌ی غذایی طیور باید چربی هایی مفید وجود داشته باشند. مواد مفید محلول در چربی جذب بدن مرغ ها شده و آنها را از بیماری ها مصون نگه می دارد. همچنین در تخمگذاری مرغ ها تاثیر مثبت دارد.

مقدار چربی خام موجود در جیره‌ی غذایی مرغ ها چیزی حدود پنج در صد است. استفاده از مواد غذایی که حاوی چربی مناسب است به بهبود عملکرد مرغ تخمگذار کمک می کند. همچنین دارای فایده های دیگری برای مرغ است. به عنوان نمونه؛

  1. افزایش تعداد تخم مرغ تولیدی و درصد تولید.
  2. افزایش وزن تخم مرغ های تولیدی به دلیل وجود اسید چرب
  3. افزایش انرژی قابل متابولیسم ME جیره غذایی و افزایش عملکرد گله

حتما بخوانید: مقایسه‌ی پرورش مرغ سفید با مرغ بومی، کدامیک بهتر است؟!

پروتئین گیاهی :

پرورش مرغ تخمگذار
پرورش مرغ تخمگذار

پروتئین گیاهی که شامل کنجاله‌های حاصل از سویا، تخم پنبه، بادام زمینی و موادی از این قبیل می شود؛ بعد از غلات بخش بزرگی جیره مرغ تخمگذار را تشکیل می‌دهند. وجود پروتئین گیاهی بر سلامت مرغ تخمگذار، طول عمر آن و همچنین میزان بازدهی مرغ تاثیر مستقیم دارد.

حتما بخوانید: آموزش پرورش مرغ مرندی

پروتئین حیوانی :

پروتئین حیوانی در موادی همچون پودر گوشت، پودر استخوان، پودر ماهی و موادی از این قبیل یافت‌می‌شود. مصرف مقدار معینی پروتئین حیوانی توسط مرغ تخمگذار برای داشتن تخم مرغ های سالم ضروری است.

مکمل های مورد نیاز جهت پرورش مرغ تخمگذار

پرورش مرغ تخمگذار
پرورش مرغ تخمگذار
  1. مکمل‌های اسید آمینه
  2. مکمل ویتامینه
  3. مکمل مواد معدنی
  4. آنتی‌اکسیدان‌ها:
    به منظور جلوگیری از تخریب و از بین رفتن مواد مغذی موجود در تخم مرغ، آنتی‌اکسیدان‌ها را به ترکیب جیره غذایی آنها می‌افزایند.
  5. ضایعات کارخانه آردسازی:
    این مواد ضایعاتی هستند که هنگام آسیاب شدن گندم، برنج، ذرت و دیگر غلات به دست می‌آید.

مواد غذایی لازم برای پرورش مرغ تخمگذار

از آنجایی که مرغ های تخم گذار مدام در حال تخم گذاری هستند. مواد ضروری بدن آنها به سرعت کاهش می یابد. به همین جهت تعدادی از مواد غذایی هستند؛ که استفاده از آنها ضرورت دارد.

این مواد ضروری از چهار گروه اصلی؛

  1. مواد انرژی زا
  2. پروتئین ها
  3. مواد معدنی و کلسیم ها تشکیل می‌شوند.

اما این مواد ضروری را با کمک چه مواد غذایی می‌توان تامین کرد؟!

منابع تأمین‌کننده‌ی انرژی در جیره مرغ تخمگذار

پرورش مرغ تخمگذار
پرورش مرغ تخمگذار
  1. ذرت:
    ذرت اصلی‌ترین غله مورد استفاده در جیره‌ی مرغ تخم‌گذار است، میزان انرژی ذرت زیاد است. ذرت معمولاً به تنهایی بزرگ‌ترین منبع غذایی مرغ تخمگذار محسوب می‌گردد. دلیل اصلی آن هم اقتصادی بودن و قابلیت هضم بالای آن می‌باشد.
  2. گندم:
    یکی دیگر از غلات است که دارای پروتئین می‌باشد. در گندم‌های سخت پروتئین بیشتری به همراه نشاسته وجود دارد. لازم است بدانید؛ که ارزش غذایی گندم به نرمی و سختی آن بستگی دارد.
  3. جو:
    دانه‌ای پر انرژی میباشد و میزان پروتئین آن در حد متوسط است.
  4. سبوس گندم:
    این فرآورده محصولی فرعی از تولید آرد گندم است. میزان فسفر و منیزیوم آن بالا؛ اما حاوی مقدار کمی کلسیم است.

منابع تأمین‌کننده پروتئین در جیره‌های مرغ تخمگذار

پرورش مرغ تخمگذار

  1. کنجاله‌ی سویا:
    کنجاله سویا، پس از عملیات روغن‌گیری از دانه سویا، در کارخانه‌های روغن‌کشی به دست می‌آید. کنجاله سویا از بهترین موادی است؛ که برای تامین پروتئین مرغ های تخمگذار استفاده می‌شود.
  2. کنجاله‌ی تخم پنبه:
    از کنجاله‌ی تخم پنبه به علت داشتن ماده سمی گوسیپول در جیره‌ی مرغ تخم‌گذار به‌طور موقت استفاده می‌شود. استفاده‌ی بیش از حد از این ماده، در سفیده و زرده تخم‌مرغ ایجاد رنگ می‌کند.
  3. کنجاله‌ی آفتاب‌گردان:
    فرآوده‌ی باقی‌مانده از روغن‌کشی دانه‌ی آفتاب‌گردان است. این ماده برای تامین پروتئین مرغ تخمگذار استفاده می‌شود.
  4. پودر گوشت:
    یکی از محصولات کشتارگاهی است؛ که سرشار از پروتئین می‌باشد.
  5. پودر ماهی:
    پودر ماهی مانند پودر گوشت علاوه بر پروتئین حاوی مقادیر زیادی آنتی اکسیدان است.
  6. پودر خون:
    از خونی که خشک شده باشد و به آن هیچ‌گونه مواد دیگری اضافه نشده باشد بدست می‌آید.
  7. ضایعات کشتارگاه‌های طیور:
    شامل قسمت‌های حذفی لاشه است؛ که به روش خشک یا مرطوب از آن در تامین پروتئین مرغ تخمگذار استفاده می‌شود.

منابع تامین کننده‌ی مواد معدنی و کلسیم جیره مرغ تخمگذار

  1. پودر استخوان:
    این غذا در کشتارگاه‌ها بدست می‌آید. همچنین حاوی مقادیر زیادی مواد معدنی است؛ که استفاده از آن برای بدن مرغ تخم گذار ضروری است.
  2. جوش شیرین (بیکربنات سدیم):
    به منظور تأمین سدیم در جیره استفاده می‌گردد. استفاده از این ماده نه تنها کیفیت تخم مرغ را بالا می برد؛ بلکه از افت کیفیت تخم مرغ در اواخر عمر مرغ تخم گذار جلوگیری می کند.
  3. سنگ آهک:
    به صورت پودر به جیره‌ی غذایی جوجه‌ها و طیور اضافه می‌گردد. همچنین این ماده سرشار از کلسیم است و می تواند منبع خوبی برای تامین کلسیم مرغ تخمگذار محسوب شود.
  4. پودر صدف:
    فرآورده‌ ی حاصل از موجودات دریایی است و منبع بسیار غنی کلسیم می‌باشد.
  5. نمک:
    منبع تامین کلسیم و کلر است. وجود کمی نمک در جیره‌ی غذایی مرغ تخمگذار ضروری است.

افزایش میزان تولید با استفاده از قفس مرغ برای پرورش مرغ تخمگذار

یکی از پرسش‌های اساسی که همیشه پیش روی پرورش‌دهندگان مرغ تخم‌گذار بوده، انتخاب یکی از روش‌های پرورش مرغ در قفس و یا پرورش در بستر (روی زمین) می‌باشد، و در سال‌های اخیر بسیاری از پرورش‌دهندگان مرغ تخم‌گذار به استفاده از سیستم قفس روی آورده اند.

مطالعاتی زیادی در زمینه پرورش در قفس و روی بستر انجام شده است. طی این مطالعات ثابت شده است؛ که هر کدام از این روش ها مزایا و معایب خود را دارند. در ادامه به مهم‌ترین آن‌ها اشاره خواهد شد.

فواید استفاده از قفس در پرورش مرغ‌های تخمگذار

قفس پرورش مرغ تخمگذار
قفس پرورش مرغ تخمگذار

امکان مدیریت بهتر و کاهش هزینه‌ها با استفاده از قفس مخصوص مرغ

  1. یکی از مهم‌ترین فواید پرورش مرغ در قفس مخصوص مرغ، امکان کنترل و نظارت مناسب‌تر روی مرغ‌های تخم‌گذار است.
  2. استفاده از سیستم قفس موجب می شود؛ به تعداد مناسب مرغ‌ در هر قفس پرورش داده شود. به همین جهت امکان کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها را تا حد زیادی آسان می‌کند.
  3. امکان ثبت دقیق آمار و ارقام با استفاده از سیستم قفس امکان‌پذیر است. این کار می‌تواند نقاط ضعف و قوت همچنین امکان برنامه‌ریزی مناسب را برای پرورش‌دهنده فراهم کند.
  4. پرورش مرغ تخم‌گذار در سیستم قفس موجب استفاده بهینه از ظرفیت سالن و کاهش هزینه‌های مربوط به تاسیسات و ساخت سالن‌های جدید می‌شود.
  5. قفس استاندار از سیستم آبخوری اتومات برخوردار است. به همین جهت امکان بروز بیماری و تلفات را در میان مرغ های تخمگذار را به حداقل ممکن می رساند.

حتما بخوانید : قفس های مخصوص پرورش مرغ تخمگذار و گوشتی

جمع‌آوری مکانیزه تخم‌مرغ با استفاده از قفس مرغ تخمگذار

قفس پرورش مرغ تخمگذار
قفس پرورش مرغ تخمگذار

امکان جمع‌آوری تخم‌ها به صورت مکانیزه یکی از بهترین فواید این روش پرورشی است. تخم‌ها بدون این‌که آسیبی به آن‌ها وارد شود به صورت خودکار به بیرون از قفس هدایت می‌شوند.

بهداشتی و تمیز بودن تخم‌های جمع‌آوری شده موجب رضایت مشتری و فروش بهتر می‌شود. در ضمن کیفیت جوجه‌های تولیدی در این روش در مقایسه با روش سنتی بسیار بالاتر خواهد بود.

همچنین استفاده از قفس استاندارد موجب می شود تخم مرغ ها به سرعت از دسترس مرغ خارج شود. به همین جهت مرغ ها دچار پدیده‌ی تخم مرغ خواری و شکستن آن نمی شوند. در نتیجه امکان ضرر و زیان پرورش دهنده به حداقل ممکن می‌رسد.

سیستم قفس و امکان پیشگیری از بیماری‌ها و کاهش هزینه ها

وجود سینی فضولات در سیستم قفس امکان تخلیه کود را به صورت مداوم و ساده فراهم می‌کند. همین امر موجب می شود که مرغ ها در معرض آلودگی و تماس با فضولات خود نباشند. در نتیجه دچار بیماری نمی شوند. سالم تر می مانند و کمتر آنتی بیوتیک مصرف می کنند.

با این اوصاف هزینه های پرورش تا حد زیادی کاهش می‌یابد.چرا که تلفات به حداقل ممکن می رسد و برای خرید آنتی بیوتیک هزینه‌ای نمی کند. به علاوه استفاده از قفس ها و امکان زدودن آسان فضولات موجب می شود هوا مطبوع تر باشد. در نتیجه کمتر از تهویه استفاده می شود و هزینه‌ی کمتری را بابت مصرف انرژی پرداخت خواهید کرد.

یکی از راه‌های منبع درآمد پرورش‌دهندگان مرغ فروش کود مرغ می‌باشد. استفاده از قفس موجب می‌شود که فضولات به راحتی جمع شده و با سایر ناخالصی ها مثل خاک و یا کاه و چوب آمیخته نشود. در نتیجه شرایط ایجاد درآمد اضافه را برای پرورش دهنده فراهم می‌کند.

بهداشت جیره و آب آشامیدنی با استفاده از سیستم قفس

قفس مرغ

در سیستم قفس، آب آشامیدنی به‌صورت اتوماتیک توزیع می‌گردد. این امر موجب کاهش رفت‌وآمد کارگران به داخل سالن می شود. در نتیجه مرغ ها آرامش بیشتری داشته و تخم گذاری آنها افزایش میابد. همچنین شرایط تغذیه بهتر، رشد سریع‌تر و کنترل بیماری‌ در مرغ‌ها فراهم می‌شود.

معایب روش بستر (روی زمین) در پرورش مرغ تخمگذار

  1. با دویدن مرغ و خروس‌ها یا دعوای بین آن‌ها گرد و غبار ایجاد می‌شود. گرد غبار ایجاد شده باعث آلودگی هوای محیط و بیماری مرغ ها می‌گردد.
  2. این روش نیازمند به تهیه بستر مناسب با پوشال درشت یا خاک اره از چوب‌بری‌ها است. تهیه‌ی این مواد سخت و هزینه بر خواهد بود.
  3. امکان تخلیه مدفوع مرغ‌ها در بستر دشوارتر است. در نتیجه با سرعت انجام نمی شود. این امر باعث سرایت بیماری‌ها و عفونت در میان مرغ ها می‌گردد.
  4. فضولات مرغ ها دارای مقادیر زیادی گاز آمونیاک است. در روش بستر چون امکان جمع‌آوری سریع فضولات وجود ندارد. گاز آمونیاک زیاد با بوی بد تولید می شود. این امر شرایط بروز بیماری را در مرغ ها فراهم می‌کند. همچنین پرورش دهنده مجبور به استفاده از تهویه به صورت مداوم خواهند بود. در نتیجه هزینه ها افزایش می یابد.
  5. خطر آتش‌سوزی در روش پرورش در بستر به علت حرارت کود وجود دارد.

حتما بخوانید : مقایسه تخصصی پروش در بستر نسبت به پرورش در قفس

پرورش مرغ تخمگذار با قفس‌های مجموعه‌ی پرآور

مجموعه‌ی «پرآور» داری چندین سال سابقه در زمینه‌ی پرورش انواع طیور و تولید قفس های استاندارد است. قفس های مرغ تخمگذار مجموعه‌ی پرآور از مواد اولیه‌ی با کیفیت و کاملا به صورت صنعتی ساخته شده اند. به گونه‌ای که چندین سال پیاپی قابلیت استفاده شدن را دارند. همچنین شستشوی مداوم باعث خرابی و یا زنگ زدگی این قفس ها نمی‌شود. به علاوه دارای سیستم آبخوری اتومات با کیفیت تضمین شده هستند. چنانچه در زمینه‌ی انواع قفس یا پرورش مرغ تخمگذار پرسشی داشتید. آن را در قسمت نظرات درج کنید؛ تا در کوتاهترین زمان تیم مجرب پرآور پاسخگوی شما باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

سبد خرید0
سبد خرید خالی است
0

پیام آرش کرمانی بنیانگذار گروه صنعتی پرآور

این پیام تقدیم به شما عزیزان دوست داشتنی که احتمالا در سنین 18 تا 35 سال بسر می برید و به نحوی علاقمند به پرورش طیور و یا علاقمند به راه اندازی کسب و کار شخصی خودتان هستید. بنده آرش کرمانی به عنوان مدرس و مشاور هزاران نفر و با سابقه بسیار زیاد در مدیریت بیزینس های موفق ، دو عامل بسیار مهم موفقیت و شکست تمام انسان های امروزی را کشف، و بصورت یک فایل صوتی کوتاه تقدیم شما میکنم. میزان توجه شما به این فایل، آینده و سرنوشت شمارو بصورت تضمینی رقم خواهد زد، پیشنهاد میکنم قبل از هر اقدام فیزیکی و یا یادگیری مهارت جدید،به گفته های این فایل توجه کنید.
0:00 / 0:00
اصلی ترین دلایل موفقیت و شکست